O Řecko
Oficiálně Řecká republika, častěji však jen Řecko, se nachází v jižní části Evropy, konkrétně na jihu Balkánského poloostrova. Zemi tvoří nejen evropská pevnina, ale také mnoho ostrovů v Egejském, Středozemním, Krétském, Jónském a Thráckém moři. Mezi řecké sousedy, co se pevniny týče, patří státy jako Albánie, Bulharsko, Makedonie, Turecko.
Co dělat v Řecku?
Řecko je považováno za kolébku západní civilizace a místo zrození demokracie, sportu (zejména jako rodiště olympijských her) a umění, především divadlo. Tato země má velmi dlouhou a mimořádně bohatou historii, o které svědčí místní památky. Vzhledem k tomu, že mnoho z nich je jedinečných, bylo osmnáct z řeckých míst zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO - jmenovitě potom chrám Akropolis, divadlo Epidauros, Apollónův chrám v Bassai, Archeologická lokalita v Delfách, města (Rhodos, Mystras, Soluň), Kláštery Meteora, Hora Athos, Archeologická naleziště v Olympii, ostrovy Délos a Pátmos, kláštery (Dafnion, Hossios Loukas, Nea Moni), Pythagoreion a Héraion na Samu, Archeologická naleziště ve Vergině, archeologické lokality Mykény a Tíryns, Historické centrum Korfu, Archeologická lokalita Filippi.
Kromě památek však do Řecka míříte pravděpodobně kvůli pláži, kterých má tato země v nabídce hned několik. Mezi ty nejvyhledávanější potom patří Elafonisi beach, Matala, Balos, Vai v Lassithi.
Lákavá je i zdejší gastronomie, počínaje tradičně předkrmem Saganaki (grilovaný sýr), Skordalia (pyré z brambor, česneku a oleje), Taramasalata (rozmixované kapří jikry). Co se polévek týká, typická je fazolová Fasolada, popřípadě Avgolemono (s vaječným žloutkem a citrónovou šťávou). Určitě jste už někdy slyšeli (či doma připravovali) Tzatziki nebo Řecký salát. Z hlavních chodů je skoro nutnost vyzkoušet alespoň jednu z následujících pochoutek - Souvlaki (špíz s rajčaty), Dolmades (listy naplněné rýží s masem), Musaka (maso zapečené s rajčaty a lilky), Stifado (králičí maso dušené na rajčatech s cibulí), Pastitsio (zapečené těstoviny). Pro vegetariány je potom vhodné Spanakorizo (dušený špenát s rýží), Gemista (např. papriky či rajčata plněná rýží) nebo tzv. Strapatsada, což jsou míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem. Na závěr nezapomeňte ani na dezert - například Baklava či Chalva.
Kromě řeckých pálenek Metaxa či Ouzo stojí za vyzkoušení místní víno. Jen několik málo kilometrů od přístavu Patras funguje přes 150 let vinařství zvané Achaia Clauss. K dostání jsou zde skvělá suchá bílá vína, toto místo je však nejznámější pro dezertní Mavrodafni, které zraje minimálně tři roky v dubových sudech a které připomíná portské.
Jak se nejlépe dostat do Řecka?
Vzhledem k oblíbenosti této destinace zde operuje více než jen jedna lodní přepravní společnost. Vybrat si můžete z trajektů přepravců jako je například Minoan Lines, Anek Superfast, Ventouris Ferries, Grimaldi Lines. Plavby probíhají celoročně, s rozličnou délkou cesty (vyplouvá se z mnoha přístavů).
Kdy je nejvhodnější rezervovat si místo na trajekt do Řecka?
Pro Řecko je typické středomořské podnebí, přičemž hlavní sezónu představuje červenec a srpen, kdy se místní teploty pohybují kolem 34°C ve stínu. Déšť je zde ojedinělý, bouřky jsou maximálně jednodenní.